50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

14.1.2022

Zatímco jezdeckým světem otřásá nedávná aféra použití zakázaných prostředků ke zlepšení skoku koní, vylepšení skokové techniky našich čtyřnových patnerů lze dosáhnout i mnoha přirozenými (a bezbolestnými) metodami. Pojďme se podívat na některé z nich!

        

1. Vaše pozice

Mnoho světových trenérů a jezdců se shodne na jednom: k lepšímu skoku nejvíce vašim koním pomůžete prací na sobě samém.  

  • Povolte otěže. Otěž by neměla představovat opěrnou hůl k udržení rovnováhy nad skokem. Naučte se dovolit koni využít celou škálu pohybu, aniž by je limitoval tah v hubě.  
  • Zlepšete svou rovnováhu. Ruku v ruce s předchozím tipem jde nalezení vlastní rovnováhy. Pro koně je obtížnější vás přenést přes překážku jestli-že se nakláníte dopředu a hážete své tělo přes skok, nebo naopak zůstáváte za pohybem. Zachování pozice v těžišti je efektivní způsob, jak koni pomoci skočit čistě.  
  • Nohu dopředu. Vratká holeň znamená vratké tělo. Dýchejte zhluboka do paty, prošlápněte ji a posuňte holeň dopředu. Brzy zjistíte, že celé vaše tělo je ve větší rovnováze.

                                         

2. Řady a in-outy

Gymnastické řady představují naměřené linie, a tudíž vhodné odrazové vzdálenosti pro vaše koně. Odraz ze správného místa poskytuje koni dostatek času poskládat tělo i nohy a soustředit se na samotný skok. Linie navíc přináší pravidelné tempo, čímž se dostáváme k bodu 3:

 

3. Pravidelné tempo

Zrychlíte-li tady a zpomalíte zase jinde během parkuru, výsledek bude nevyrovnaný a neuhlazený. Snažte se udržet stálé tempo po celou dobu kurzu, čímž svému koni přispějete dobrými odrazovými možnostmi. Ideální tempo by mělo být aktivní a dopředné  - ale jen natolik, aby koně udrželi zapojení zadních nohou a vznos.   

Je-li pro vás stálé tempo oříškem, vyzkoušejte náš Equitronom. Tato funkce v EQUIMO aplikaci přehrává zvuk požadovaného tempa, zatímco se učíte do rytmu tohoto tempa jezdit bez zrychlení a zpomalení!  

 

4. Široké oxery

Přestože určitě nezatracujeme kolmé skoky, široké oxery učí vaše koně používat celou horní linii a všechny části těla. Naši čtyřnozí partneři se musí přes oxer natáhnout a zachovat kulatou linii skoku. Mějte na paměti, že oxery nemusí být vysoké! I malé, široké překážky mohou v tréninku dělat zázraky.