50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

16.9.2021

S měnícím se ročním obdobím přicházejí ranní mrazíky, listy hnědnou a jezdci si s těžkým srdcem užívají poslední slunečné dny. Jakmile se počasí ochladí a slunce zmizí, je najednou o něco těžší užívat si život ve stáji zatímco bojujete s deštěm, vlhkostí a zimou. A přestože může být všudypřítomné bahno pro koně v malých dávkách přínosné, příliš mnoho této hnědé hmoty může způsobit vážné zdravotní potíže. Pojďme se podívat na tři z důvodů, proč byste měli zvážit pobyt koní na silné vrstvě bahna.

Mokrá kopyta
Případný kontakt s blátem pomáhá navlhčit kopyta a zabraňuje jejich stahování. Když ale půda zmokne a koně stojí v blátě sahajícím nad jejich korunky, kopyta trpí přebytečnou vlhkostí. Zploští se a rozšíří, což je přirozený způsob, aby koně nezapadali do měkkého povrchu. Když se ale vnější struktury bortí, vnitřní tkáně jsou příliš zatíženy. Tudíž je vhodné zvážit kvalitu povrchu a délku pohybu koně na něm, zvláště není-li počasí příznivé.

(Nepříliš) Zářivá srst
Bláto je v malém množství přínosné i pro srst. Vrstva na těle pomáhá odpudit hmyz a válení na pastvině podporuje produkci přirozených olejů, které vedou k zářivějšímu osrstění. Dlouhodobý pobyt na blátě může ale přinést řadu kožních potíží. Mimo podráždění a škrábance jsou častým problémem podlomy. Takzvaná bahenní horečka je infekcí napadající spodní končetiny, především oblast mezi korunkou a spěnkovým kloubem, kde vytváří stroupky a otoky. Přestože podlomy nejsou nakažlivé, jedná se o častou, nepříjemnou a špatně léčitelnou obtíž koní na pastvinách.

Poškozené tkáně
Pohyb v hlubokém blátě, nemluvně o upadnutých podkovách, způsobuje potíže pohybového aparátu. Riziko uklouznutí na mokrém povrchu je větší, a zatímco koně zvedají nohy v hustém, hlubokém bahně, jsou vystaveni riziku natažení vazu či poškození šlachy. Hranici extrému můžete zhodnotit následovně: pokud je bláto natolik lepivé, aby vám stáhlo boty, není vhodné ani pro vašeho koně.

Jak se můžete přesvědčit, bláto není vyloženě špatné či dobré a stejně jako v mnoha jiných situacích zde platí pravidlo zlaté střední cesty.Nakonec, kolik věcí v životě je pouze černých či bílých?