50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

23.9.2022

Krok lze jednoduše považovat za nejvíce podceňovaný chod. Často je pouze prostředkem k odpočinku mezi klusovou a cvalovou prací, a tak je i málo proježďovaný. Zlepšení a práce na kroku však může být velkou pomocí v tréninku vašeho koně.

Zlepšením kroku podporujete mimo jiné mobilitu vašeho čtyřnohého partnera. Případné potíže s kontaktem či rytmem se v kroku jen těžce skrývají, a práce na tomto chodu umožní začít s jejich nápravou. Krok je zkrátka základním kamenem ve stavbě zdravého a dobře fungujícího koně, takže by rozhodně neměl zůstat na vedlejší koleji.

 Zde jsou tři důvody, proč zvážit zařazení krokových cvičení s kavaletami do tréninkového programu.

 

 1. Rovnováha a kontrola

Kavaletová práce obecně pomáhá koním a jezdcům najít rovnováhu a získat větší kontrolu. Jezdce nutí soustředit se na pohyb dopředu a jezdit rovně, zatímco u koně napravuje nerovnosti a zakřivení těla. Při krokových cvičení má dvojice více času - na správné pomůcky a reakci na ně, nájezd, jízdu přes střed kavalet a další detaily. Jednoduše řečeno, pokud má jezdec se svým koněm potíž s krokovými kavaletami, tyto potíže se jen znásobí v klusu či cvalu.

 

2. Rytmus

Krok s jeho čtyřdobým rytmem je nejtěžším chodem co se správného provedení týče. Mnoho koní má větší či menší obtíže se správným nesením v kroku, s čímž také mohou krokové kavalety pomoci. Při volbě správné vzdálenosti kavalety podpoří koně v zapojení pánevních končetin, lepšímu projevu kroku a použití větší dávky energie.

Rytmus kroku by měl být čistý čtyřdobý takt. To může být důležitější pro drezurní jezdce, kteří dostávají body za plynulý čtyřdobý chod, ani skokani by ale neměli zapomínat na správné proježdění chodů. Kavalety pomohou s nepravidelnostmi (někteří koně pokládají přední nohu příliš rychle za zadní, čímž se krok stává téměř dvoudobým), a jejich použití v tréninkovém plánu slouží k podpoře vývoje správného rytmu, který vám v úloze vynese nemalé hodnocení.  

 

3.Protažení

Koně bychom vždy měli jezdit tak, aby jim práce fyzicky prospívala, nikoli naopak. Nastavení kavalet na delší vzdálenost koně donutí prodloužit krok a zapojit záda, což tvoří skvělou formu protažení a mobilizace svalů.