50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

5.4.2022

Nejtěžším úkolem každého jezdce a majitele je udržet jejich koňské svěřence zdravé a spokojené. Ruku na srdce; nehody a úrazy se u koní stávají častěji, než by se komukoliv z nás líbilo. A jsou to ony zdánlivě přehlédnutelné potíže, které nám působí nejvíce vrásek na čele a při pozdní detekci páchají nejvíce škod.

Naši koně nám vždy dávají bolest najevo, ať už jsou jejich signály sebenepatrnější. Dovolte proto EQUIMO trackeru pomoci pohlídat pohodu a zdraví vašich koní. Zde jsou tři znaky, že se váš čtyřnohý parťák necítí právě nejlépe.

Otevřený úhel dopadu

Graf tempa obsahuje detail každého skoku, který během jízdy absolvujete. Mimo jiná užitečná data tento detail zahrnuje úhly odrazu a dopadu. Tyto úhly vám dávají informaci o sklonu odrazu před překážkou a dopadu za ní. Ideálně by hodnoty těchto dvou úhlů měly být vyrovnané. V realitě jsou zřídka stejné, slušná jízda se zdravým koněm by vám ale měla přinést relativně podobná čísla odrazu i dopadu. Podstatně větší dopadový úhel může být znakem chronické či traumatické bolesti předních nohou.

Detail skoku s vyrovnanými úhly odrazu a dopadu (oranžová linie)

Detail skoku s vyrovnanými úhly odrazu a dopadu (oranžová linie)

Detail skoku s větším úhlem dopadu (žlutá linie)

Detail skoku s větším úhlem dopadu (žlutá linie)


Orientace doleva či doprava

Další kousek skládačky o koňském zdraví také naleznete v detailu skoku. Každý detail obsahuje informaci o orientaci - tedy jestli skáčete rovně nebo je váš skok natočen doleva či doprava. Opakované vysoké hodnoty orientace, zejména na skocích skákaných na rovných liniích, mohou představovat brzký znak zdravotní komplikace – ať už v oblasti žeber, páteře, zad či zadních nohou.  

Detail skoku s orientací 0° (skok rovně)

Detail skoku s orientací 0° (skok rovně)

Detail skoku s orientací 19° doprava

Detail skoku s orientací 19° doprava


Více kroků za minutu

Tempo v přehledu i grafu je měřeno v jednotkách spm (strides per meter, česky kroky za minutu). Průměrné tempo parkuru se pohybuje okolo 110 spm; koně s větším cvalovým skokem pokryjí více prostoru, a tudíž mají zpravidla nižší hodnoty spm než koně s menším cvalovým skokem, kteří musí udělat více kroků ke zdolání stejné vzdálenosti. Všimnete-li si nevysvětlitelného náhlého zvýšení spm vašeho koně, důvodem může být menší cvalový skok zvířete. U koní, kteří se necítí pohodlně a mají ztuhlé tělo či končetiny totiž často dochází k omezení rozsahu pohybu. Za tímto zhoršením může stát celá řada důvodů, nikdy by ale neměly být přehlíženy!   

Graf tempa. Ikona u červené linie tempa ukazující tempo 104.0 spm

Graf tempa. Ikona u červené linie tempa ukazující tempo 104.0 spm