50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

19.12.2021

Většina jezdců se shodne na jednom: zima není právě příjemným obdobím. Neustálý pocit studených nohou, mokré rukavice, bláto či špatně schnoucí koně jsou jen některé ze zimních potíží, se kterými se milovníci koní denně potýkají. Zima ve stáji může být táhlá a nudná i v případě, že patříte k těm šťastnějším a máte k dispozici krytou jízdárnu. Dnes vám přinášíme pět tipů, jak si krátké zimní dny zpestřit.

Trénujte venku

Mnoho cviků z jízdárny lze přenést také ven do přírody. Můžete vyzkoušet vlnovky, ohýbání kolem holeně, přechody do zastavení či krokování na dobrém kontaktu za zachování energetického tempa. To je jen několik z mnoha věcí, které můžete procvičovat venku, zatímco změna prostředí a čerstvý vzduch prospějí vám i vašemu koni.

Dejte si volno

Každý z nás se občas cítí pod psa. Nepřemáhejte se a cítíte-li se opravdu unaveně či přepracovaně, nechejte sedlo v obalu. Hřebelcování a procházky na ruce jsou skvělým prostředkem k prohloubení pouta mezi vámi a vaším koněm; a také zklidní napnuté nervy.

Lonžujte s kavaletami

Lonžování nemusí být monotónní – okořenit jej můžete třeba klusovými kavaletami. Díky nim bude práce a lonži více zajímavá, váš kůň si protáhne zádové svaly a zapojí pánevní končetiny.

Zlepšete své drezurní dovednosti

Zatímco se skoková drezura může od té klasické lehce lišit, stále se jedná o základ pro každého jezdce a jeho koně. Využijte zimního času a pracujte na cvicích jako přechody, přeskoky, a možná připojíte i stranové pohyby pro uvolnění vašich čtyřnohých partnerů.

Vzhůru do sedla – bez sedla

Věříte-li svému koni, zkuste jízdu bez sedla. Vaše nohy vám pravděpodobně nepoděkují, odměnou vám ale budou detaily, které se sedlem snadno unikají. Uvědomíte si, které svaly podvědomě zatínáte, kde se musíte uvolnit, a naučíte se používat přesně takové pomůcky sedem a holení, jaké váš kůň potřebuje. Mimo jezdecký přínos trénink bez sedla upevňuje důvěru a porozumění mezi vámi a vaším koněm.

Bavte se!