50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

26.7.2021

Dlouhé dny, teplé noci, příjemná atmosféra – kdo by neměl rád léto? Toto období s sebou ale přináší vysoké, někdy až příliš vysoké teploty. A zatímco vy si můžete namíchat studený drink nebo skočit do bazénu, naši čtyřnozí přátelé tuto možnost nemají. Co tedy můžeme udělat, abychom jim zpříjemnili parné dny?

1.  H2O: stačí přidat vodu

Sprchování a koupání je oblíbený způsob chlazení koní. Je ale třeba být opatrný, protože rychlé chlazení ledovou vodou může způsobit šok. Vždy začněte u nohou a postupně rozšiřujte sprchovanou oblast na celé tělo. Na obrázku níže se můžete inspirovat zónami postupného a pořádného chlazení. 


2. Nezapomeňte na pravidlo 150 

Toto pravidlo vám pomůže určit, kdy už je opravdu moc horko. Pokud sečtete hodnoty aktuální teploty (ve Fahrenheitech) a vlhkosti a získáte výsledek nad 150, je třeba mít se na pozoru. Ve dnech, kdy je součet těchto hodnot nad 150, je pro koně práce nebezpečná, protože se již nejsou schopni sami dostatečně chladit a hrozí přehřátí organismu.  

3. Hydratujte 

Vždy koním umožněte přístup k čisté vodě! Pokud se chcete ujistit, že má váš kůň dostatek tekutin, můžete mu také připravit mash. Koně obvykle tuto tekutou pochoutku milují a navíc společně s ní zkonzumují velké množství vody, což v létě snad nikdy není na škodu.  

4. Ranní ptáče dál doskáče

Léto bohužel spáčům příliš nepřeje. Brzké vstávání může být otravné, budete však odměněni hodinami příjemného chladu bez všudypřítomných much. Pokud jsou ranní návštěvy stáje mimo vaše možnosti, večerní prací také nic nezkazíte. Tak či tak, pokud se rozhodnete jezdit, lonžovat nebo pouštět do výběhu brzy či pozdě během dne, váš kůň bude určitě šťastnější! 

5. Používejte elektrolyty

Těžce pracující kůň v horkém počasí vypotí až 14 litrů potu, a společně s vodou odcházejí z těla důležité minerály. Proto v létě a po náročné práci mnoho jezdců přidává koním elektrolyty. Nezapomeňte také do boxu či výběhu umístit solný liz, kde si koně mohou dávkovat příjem podle potřeby! 

6. Přidejte led

Přidání ledu do pitné vody může koním pomoci k rychlejšímu ochlazení! Někteří lidé se mohou obávat, aby led koním nezpůsobil šok, opak je ale pravdou – led pomáhá koním lépe se v horkém počasí chladit.

7. Použijte větrák

Tato vychytávka je hojně používána jezdci na závodech. Větrák pomáhá pohybu vzduchu po stáji a poskytuje lepší a snesitelnější prostředí pro tropické dny. Určitě stojí za to! 

A jak pomůžete vašim miláčkům při dalších horkých dnech vy?