50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

8.1.2021

Čtverec ze čtyř kavalet je možná jedno z nejdůmyslnějších cvičení s použitím malého počtu kavalet. Jeho prostřednictvím lze pracovat na uvolněném, pravidelném a vyváženém cvalu, na pozici jezdce i reakcích koně. Pojďme se podívat na nejčastější způsoby jak se čtvercem pracovat!

Na rovné linii
Jedná se o jeden ze způsobů, jak na začátku tréninku čtverec koni představit. Při opracování takto můžete přes kavalety nejdříve klusat.

 

 

Na kruhu
Překonávání čtverce na kruhu je další způsob pro začátek hodiny. Cílem je zachovat čtverec jako součást kruhu, dejte si proto pozor na přehnané nájezdy.

 

 

Na osmičce
V ideálním případě by kůň měl udělat při výstupu ze čtverce přeskok. Dbejte na projetí čtverce ve středu - nadcházející přeskok vás může stahovat doprava či doleva.

 

 

Na tvaru čtyřlístku
V tomto případě v rámci každého obratu pokryjete čtvrtinu čtverce. Pečlivě projíždějte čtvercem uprostřed, abyste si nachystali ideální situaci pro dobrý obrat. Čím menší obrat,tím je cvičení pro vašeho koně (a pro vás) těžší. Začněte tedy s většími oblouky a postupně je zmenšujte.

 

 

Na tvaru čtyřlístku s přeskokem
Projeďte celý tvar čtyřlístku, poté uděleje přeskok a pokračujte na čtyřlístek v opačném směru.

 

 

Na tvaru čtyřlístku se zastavením
Každé druhé (třetí či čtvrté, záleží na vás) projetí čtvercem uvnitř zastavte. Zpočátku může být pro vašeho koně zastavení uvnitř obtížné, většina koní ale brzy daný úkol pochopí.

 

 

Na napočítaném tvaru čtyřlístku
Nastavte si počet cvalových skoků, které chcete v rámci obratu udělat, a snažte se je dodržet po celý tvar čtyřlístku. Je to těžší, než se zdá!

 

 

 

Bavte se! :)