50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

2.11.2021

S pomalu ale jistě blížící se zimou nastává v koňském světě dilema: dát či nedat koním zimní pauzu? Pokud ano, na jak dlouho? A jakými aktivitami ji vyplnit? Pět jezdkyň z různých kategorií a prostředí se podělilo o své nejbližší plány, vidiny pauzy pro sebe i koně a tréninkové detaily nadcházejícího období. Pojďte se s námi na jejich příběhy podívat…


Viola Ratajová, juniorská jezdkyně

Viola Ratajová

V sezóně jsem závodila s dvěma koňmi.  Byla to má první pořádná sezóna, co se počtu startů i úspěchů týče. Mí koně se mnou prošli od začátečních parkurů stupně Z až do stupně S**, za což jsem jim moc vděčná. Sezona pro nás byla dlouhá a ještě neskončila, čekají nás ještě jedny halové závody v Šamoríně a poté volnější zimní příprava. Koně toho z mého pohledu mají za sebou neskutečně moc, a proto bych jim chtěla dopřát větší relax než například minulou zimu.

Mám v plánu se zaměřit především na problémy v přiježděnosti, které jsou u každého individuální. V zimě bych tedy ráda zapracovala na nedostatcích, což mi (doufám J ) zjednoduší příští sezónu a také každodenní práci. Na začátku týdne si rozepisuji týdenní plán, na čem bych chtěla pracovat – obsahuje lonž, přiježdění, práci s kavaletami, gymnastiku či skokový trénink, náročnější vyjížďku, procházku, ale i volno. Snažím se práci kombinovat tak, aby se koně nenudili a prospěla jim i mně.

Při tréninku vždy používám EQUIMO, které mi pomáhá s přesností a určuje časy jednotlivých chodů, vyrovnanost stran, intenzitu a mnoho dalšího. Používám jej také ke zpětné kontrole tréninků, a tak mohu lépe naplánovat další den, vědět co příště vylepšit nebo na čem zapracovat. Také ale chci, aby mí koně měli dostatek volna a prostor vyjádřit sami sebe, a proto mají prostorné výběhy, do kterých mohou chodit každý den.

Stručně řečeno, plánujeme tedy větší volno, zaměříme se na nedostatky, zábavnější práci, jejich svobodu a spokojenost - protože si to za vše, co pro mě dělají, zaslouží. Všem přeji příjemnou zimní přípravu a sezónu 2022!

 

Sofie Najmanová, mezinárodní U25 jezdkyně

Sofie Najmanová

Pro mě je zimní pauza hodně důležitá. Stejně jako my jezdíme na dovolené, i koně si potřebují odpočinout. Vzhledem k velkému počtu mladých i starších koní se u nás program pauzy hodně liší. Mladí koně současně se začátkem halové sezóny dostanou úplnou pauzu – proto jsme je neholili ani nedekovali. Čtyřletí koně dostanou dva měsíce volna úplně bez sedla i bez lonžování, zůstane jim pouze každodenní kolotoč a výběh. Pětiletí koně jsou sice vyspělejší, ale stále jsou to mimina a potřebují vyčistit hlavu; proto dostanou pauzu jeden měsíc. Po tuto dobu budou také úplně bez sedla – jen kolotoč a výběh, a následně začnou lehce pracovat, budou chodit na vyjížďky či lehkou jízdárenskou práci.

Se staršími koňmi dokončíme halovou sezónu, což je pro nás příští týden Magna Racino a poté poslední závody Prague Playoffs. Po nich koně dostanou asi týden úplně volno, a pak najedou na jednoduchý režim – občas lonž, lehká jízdárna, převážně vyjížďky.  Prostě takové oddechové období, ve kterém budou fungovat konec listopadu a prosinec. Hlavní práce začne v lednu, kdy budeme pracovat na fyzičce, přiježďování, a v půlce ledna začneme skákat a více pracovat. To pro nás znamená pravidelný dojezd do velké haly do Hapaxu ke Karlovi Polákovi, kde budeme s trenérem dělat různá kavaletová cvičení, malé skoky, distance a zkrátka cvičení na techniku a přiježdění a postupně podle plánu (který tedy ještě nemáme) budeme tuto práci navyšovat, abychom mířili k závodům.

 

Linda Portychová, BWG Stables

Linda Portychová

Moji nejlepší koně – ti, kteří celý rok objížděli mezinárodní závody – dostanou pauzu v prosinci a lednu. Nejedná se o úplné volno, budou mít lehčí a spíše odpočinkovou práci bez skákání. Dostanou všelijaké kůry, co se týče veterinární péče – bonharen či ošetření chiropraktikem. Zkrátka je dáme zdravotně do pořádku, aby byli v sezoně zdraví.

Mladší a méně zkušení koně, kteří neobjížděli tolik mezinárodních závodů, budou dále pracovat. V BWG Stables se každý týden jezdí do cizí haly, kde se skáče a připravuje. Mladí koně v této rutinně budou pokračovat, protože vzhledem k jejich nezkušenosti musí pracovat, aby se do další sezony připojili do své kategorie v rámci mladých koní a mohli vyjet na CSI.

Tereza Kalužíková, profesionální ošetřovatelka a pracovní jezdkyně

Tereza Kalužíkoá

Letošní rok je kvůli Covidu jiný než ten loňský. Vloni jsme skončili v říjnu, kdežto letos pokračujeme halovými závody až do prosince. Starší koně tedy pokračují stále stejně a volno dostanou (konec prosince a leden). Mladí koně (4 a 5letí) mají nyní volnější režim a ti nejmladší (3letí) se budou teprve obsedat. Po jejich obsednutí se protřídí, zůstanou pouze ti schopní a začnou se jezdit i ostatní mladí po pauze.

Abych to shrnula, starší koně tedy ještě pokračují v tréninku bez pauzy, 4letí mají do prosince volněji (vyjížďky, lehká práce) a od ledna začnou skokovou přípravu na své první závody. A 3letí se po mé aktuální dovolené začnou obsedat.

Darielle O’Sullivan, irská amatérská jezdkyně

Darielle O'Sullivan

Rychle se blížíme ke konci závodní sezony. Zbývá nám pouze pár týdnů tolik potřebného tréninku, než před zimou pověsíme skokové vybavení na hřebík. Momentálně jsou koně stále v plné zátěži a daří se nám odolávat nepřejícnému irskému počasí, i když jsme občas donuceni dát koním den volna navíc kvůli vytrvalým dešťům.

 V polovině listopadu se vrátím k pravidelnému režimu se šesti pracovními dny v týdnu, který je oproti závodnímu nasazení zjednodušen. Mnohem více chodíme na vyjížďky a lonžujeme, skokové hodiny trávíme přiježděním a kavaletovými cvičeními, která pomáhají udržet naše koně v nejlepší kondici. Také hodně krokujeme a pečlivě zahříváme – můj kůň je veliký, a jelikož v zimě méně chodí do výběhu, znamená to delší zahřívání před tréninkem a vykrokování po něm. Musím říci, že Equimo Tracker mi v tomto případě velmi pomáhá udržet vše pod kontrolou! 

 Začátkem prosince dostane Dante před koncem roku 2-3 týdny volna. To mu pomůže vypnout a být pouze koněm, než se v lednu vrátíme do plného tréninku. V Irsku skoková sezona začíná koncem března, a tak bude od přelomu ledna a února naše pozornost patřit skokové kondici.