50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

14.12.2020

Jan Vinckier je známý jezdec i trenér. Od útlého věku závodil v parkurech té nejvyšší mezinárodní obtížnosti, nyní však zvolil cestu trenéra a i když většinu své energie investuje do svých svěřenců, jezdit nepřestal. V dnešním rozhovoru Jan prozrazuje největší výzvy při trénování jezdců a jak mu EQUIMO pomáhá tyto výzvy překonávat.

 

Vaše jméno je velmi dobře známé, mohl byste však i přesto o sobě něco prozradit? 
Když jsem bydlel v Belgii, převážně jsem jezdil a závodil v parkurech různých obtížností podle koní, které jsem zrovna měl. Od mlada jsem jezdil za Belgii poháry národů. Později, když jsem se před šesti lety přestěhoval do Polska, začal jsem lidem hlavně pomáhat s tréninky. Stále mám několik koní pro sebe, abych se nevzdal závodění úplně, ale už to není moje hlavní náplň. 


Pořádáte jako úspěšný trenér i soustředění, nebo raději pracujete s dlouhodobými klienty? 
Preferuji dlouhodobé klienty, ale někdy stále dávám hodiny jen v rámci jedné příležitosti, abych pomohl. Vždy rád někomu pomůžu a ne vždy je nutné pokračovat dlouhodobě, ale myslím, že je hezké vidět studenty postupem času růst a zlepšovat se.

  
Kde vidíte největší výhodu v trénování dlouhodobých svěřenců?
Výhodou je, že pomalu můžete sledovat, jak se jezdci zlepšují a dostávají na dobrou úroveň. Jsem šťastný, když mým studentům jde to, co dělají, když se zlepšují a vyhrají nějaké soutěže, začnou skákat vysoko, a já jim mohu poskytnout motivaci a posunout je dál.

 
Zajímá vás v případě těchto studentů náplň jejich práce s koňmi mezi tréninky s vámi?  
Dávat pozor na vše, co dělají doma, je opravdu důležité. Je to hlavní úkol, který děláte, pokud s někým pracujete dlouhodobě. Jde o to pokračovat v trénincích doma, sledovat vývoj koní, a zda se zlepšují. Pokud koně na závodech nedělají pokroky, můžeme hledat jádro problému – jestli potřebují kontrolu u veterináře, nabrat lepší kondici nebo třeba vypracovat více svaly. Dlouhodobý tréninkový plán je nutno sledovat, a to je část plné spolupráce s klienty.


Používáte tedy EQUIMO analýzu, abyste viděl tréninky jezdců za vaší nepřítomnosti? 
Nepoužívám ji pořád, ale ano, používám. Je hezké mít podklad, na kterém mohu stavět, stejně jako pomoc navíc. Myslím, že tímto způsobem bude více pokryto v budoucnosti, a já bych mohl takto mé studenty jednodušeji sledovat. 

 
Dojíždíte za klienty, nebo máte všechny v relativní blízkosti? 
Všechno je daleko. Polsko je velké a mám také studenty v Česku, takže je všechno daleko. Není to jako v Belgii, kde jsem řídil hodinu a dostal se všude. Často tedy řídím i pět nebo šest hodin, ale to je část mé práce. Jsou to velké vzdálenosti, ale moc mi to nevadí. Začínám brzy ráno, abych mohl dělat svou práci a potom se vracet zpět, nemám s tím problém.

 
Jaké jsou největší výzvy v trénování různých skupin jezdců – juniorů, seniorů, profesionálů, amatérů…? 
Vše je rozdílné. Motivace, návaznost, učení – vše je jiné. Mám také rozdílné klienty. Například mám jednoho, který žije poměrně blízko a trénuji jej asi pět let. Získal olympijskou kvalifikaci, už druhým rokem je mistrem Polska. A potom je úplně něco jiného připravit mladého studenta, který potřebuje do dané úrovně dozrát, ale obojí je zvlášť zajímavé. Rád takto pracuji.

  
S jakými každodenními problémy se tyto skupiny jezdců potýkají? Jak jim potenciálně může EQUIMO pomoci? 
Mladí jezdci potřebují připravit a získat více vědomostí. Snažím se je učit tak, aby znalosti získávali sami a pomalu získávali pocit, jak věci mají dělat. Jde o to ukázat jim co nejvíce mých znalostí, abych jim informace předal. 

Jakmile je jezdec trochu starší, má určitý systém, který se nesnažím měnit. Je těžké přivlastnit si nový systém, takže se snažím zachovat to, co jezdec či kůň má rád, udělat nějakou práci a pak se zaměřit na to, co kůň potřebuje. Jak jej můžeme rozvíjet, co můžeme udělat lépe a jak můžeme zlepšit jeho kondici. Ale nesnažím se měnit jezdcův systém, chci pouze pomoci a řešit přítomné problémy.  

Také se soustředíme na budoucnost a závody. Plánování a hledání závodů vhodných pro koně je aspekt shodný pro práci s mladšími i staršími jezdci.  

Kdykoli pracuji s jezdci, potřebujeme, aby jejich koně byli v té nejlepší formě. Potřebujeme také vědět, jak koně pracují. S EQUIMEM se na všechno můžeme podívat později a vidět, zda jsou výsledky uspokojující a zda program vytvořený pro koně, včetně času či pohybu doleva a doprava, je v pořádku. V rámci práce na kondici také získáváme informace, které nám poví, jak nejlépe pokračovat dál. A to se mezi jezdci nemění, protože všichni se snaží během dne s koňmi pracovat co nejlépe a zlepšovat jejich kondici. Později se mohou ohlédnout v aplikaci zpět a vidět, jak to šlo. 

Pokud kůň není fit, můžeme se podívat do EQUIMA a hledat problém. Nebo například dopřáváme-li koni období lehčí práce po sezoně, potřebujeme jej poté dostat opět do výborné formy, a vše si můžeme kontrolovat v aplikaci. Jde o to mít informace, abyste je mohli později použít.

  
Dokázal byste vidět využití EQUIMA i pro začátečníka, nebo jej považujete za pomůcku pro zkušené jezdce?  
Nikdy nepracuji s opravdovými začátečníky, takže toto není úplně moje věc. Ale pokud používáme EQUIMO s jezdci, kteří teprve začínají závodit, je to pouze dobře protože začínají o koních uvažovat jako o sportovcích.  Sledují jejich pokroky, kondici, všechno. Chceme, aby naši sportovci byli v té nejlepší formě. A to platí pro všechny jezdce, mladé i starší.

 
Kde pohledem trenéra spatřujete největší výhodu EQUIMA?
Největší výhodou je, že máte všechny informace v kapse. Můžete projít tréninky koně a vidět, jak na tom jsou. A to jsou věci, které chci vidět.