50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

6.6.2022

Udržet kopyta našich miláčků v dobré kondici je náročný úkol po celý rok, avšak obzvlášť v létě se tento úkol zdá nadlidsky obtížným. Abyste si mohli letní měsíce naplno užít bez obav o pohodu vašich čtyřnohých přátel, přinášíme vám základní tipy na péči o kopyta v horkém počasí.

 

Vláha, vláha, a ještě jednou vláha

Jednou z největších překážek na cestě za zdravými kopyty je nestabilní přísun vláhy. Je-li kopyto vlhké, změkčí se a rozšíří. Po vystavení suchu naopak tvrdne a smršťuje se. Musí-li kopyto obstát v měnících se podmínkách vlhkosti, střídavě se rozšiřuje a smršťuje, což vede k prasklinám a zhoršené kvalitě kopytní stěny. Oslabeným kopytům s počínajícími prasklinami může pomoci balzám na kopyta. Tyto balzámy nejsou navrženy ke zvlhčení tkání, jak si mnozí myslí. Naopak: udržují molekuly vody uvnitř. Výběr správného balzámu může být velkou pomocí v boji se suchými a ztvrdlými kopyty.

Existují další způsoby, jak kopyta udržet hydratovaná; ranní pastva je například skvělým způsobem. Tráva je brzy ráno plná rosy, a zatímco ji koně spásají, jejich kopyta přirozeně absorbují vláhu. Při vyjížďkách také pomůže do trasy zapojit potok či jinou vodní plochu a nechat zde koně na chvíli odpočinout.  

Nechodí-li váš kůň do výběhu, nemáte-li v blízkosti přírodní zdroj vody či jsou-li výše uvedené tipy zkrátka mimo vaše možnosti, dalším způsobem, jak udržet kopyta vlhká, je aplikace máčených zvonů. Voda obsažená v látce nevydrží dlouho, je ale vhodným způsobem pro koně trávící většinu času uvnitř stáje.

 

Načasování za všechny peníze

Načasování aktivit v průběhu dne je nezbytné. Experti uvádějí, že největší škodu utrpí kopyta koní pohybujících se na horkém povrchu. Obzvláště kopyta s kovovými podkovami na prohřátém podkladu trpí, ať už se jedná o písek, hlínu či kameny. Ideální je naplánovat aktivity vašich koní, jako tréninky a čas trávený ve výběhu na brzká rána či pozdní odpoledne, kdy teploty nejsou v maximu, a zem není rozpálená.

Nezapomínejte také na řádné plánování návštěv kováře. Nejsou-li podkovy koně měněny v pravidelném intervalu dle potřeby, volné hřebíky zvětšují díry v kopytní stěně, narušují její prostředí a vytváří cestu dovnitř pro mikroby, a únikový východ pro vláhu. V létě je tedy nezbytné častější kování a úprava kopyt. 

 

Nechť je strava lékem

Nejsilnější zbraní koní proti slabým kopytům je správná strava. Ujistěte se, že má váš miláček veškeré živiny, které potřebuje (můžete se inspirovat ZDE), dostatek bílkovin, selenu, mastných kyselin a minerálů - například zinku. Vitamíny B7 a B3, jinými jmény biotin a niacin, jsou také důležité. V přirozené stravě jsou tyto složky obsaženy v trávě a zrnech, a vy je můžete doplnit také prostřednictvím doplňků stravy. 

 

S těmito tipy na paměti vás už nic nezastaví, a vy si s vaším čtyřnohým parťákem můžete užít léto naplno!