50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

5.9.2022

Nikola Egrová je česká parkurová jezdkyně, která se nejen se svými koňmi účastní národních juniorských soutěží. S EQUIMO trackerem jezdí již dva roky a mimo systematiky tréninku jí pomáhá také s organizací, kterou v rámci aplikace řeší především se svým tatínkem.


Nikol, představíš nám sebe a svou dosavadní jezdeckou kariéru?

 Jsem Nikola Egrová, je mi 18 let a o koně jsem měla zájem tak nějak odjakživa. I přes to, že moje rodina z koňského světa není, jsem začala jezdit v jezdecké škole v Kozolupech. Ve dvanácti letech jsem si udělala licenci na velké koně a od té doby se věnuji parkuru.

Za svou jezdeckou kariéru jsem získala dvě vítězství v Czech Junior Cupu, jsem oblastní mistryní v kategorii dětí a jako mladší junior jsem se v roce 2020 stala mistryní České republiky.

 

Co nám povíš o koních, které momentálně jezdíš?

 Na tuto sezónu mám možnost jezdit pět koní. Dva vlastní moji rodiče a tři z nich pouze jezdím jejich majitelům. 

Ve vyšším skákání juniorských kategorií se ukazuji se třemi koňmi: Quiliscou, Balotellim a Ariscou Nata. S těmi skáču parkury do 130 cm a postupně se posouváme výše.

Další klisnou, kterou jsem letos začala jezdit, je Andromeda, která se po zranění vrací do sportu a chodí soutěže do 120 cm.

Posledním svěřencem je 4letý Calimero PJ, se kterým se účastním KMK.

 

Jaké jsou tvé cíle a sny v jezdeckém sportu?

 Ráda bych se podívala do zahraničí, které máme v plánu už několik let. Jelikož se teď dostanu do kategorie U25, je mým cílem dosáhnout výkonnosti 145 cm. Poté se budu moci účastnit kategorie jednotlivců na mistrovství a třeba někdy reprezentovat naši zemi. Hlavním cílem je ale odjet každý parkur co nejlépe.

 

Jak se vyvíjela tvá sezóna, jaké jsou tvé plány do konce roku a dál?

 Letošní sezóna se zatím vyvíjí slibně. S mojí stájovou jedničkou, která se vrací do sportu, postupně stoupáme zase zpět - a doufejme, že i výše. Je to jízda na horské dráze, zato na nižších parkurech s dalšími koňmi to jde moc dobře.

Do konce sezóny je naplánováno finále KMK v Písku a další kola Českého skokového poháru s finále v Martinicích, poté se asi vyrazí ještě na jedny závody a pak už jen zasloužené volno pro všechny.

Do dalšího roku budeme vstupovat pozvolna, jelikož na jaře maturuji. Závody ale nechci vypustit úplně, čeká nás nejspíš seriál U25 a naše první dospělé mistrovství, kde se budeme snažit zúčastnit soutěže družstev.

Vše ale záleží na tom, jak se s koňmi budeme cítit. Chci, abychom se posouvali vpřed. A minulá sezóna mě naučila, že posun vpřed není vždy vyšší parkur.

 

 Jak často trénuješ a kdo jsou tví trenéři? 

 Skokové tréninky máme v zimní přípravě každý týden a v sezóně jednou za 14 dnů podle závodů. Na skokové tréninky dojíždíme do Zduchovic za naším trenérem Jaroslavem Jindrou. 

Drezurní tréninky jsou také součástí naší přípravy. U každého koně se snažím, aby měl drezurní trénink každý týden dle situace. Na drezurní přípravu spolupracuji s paní Jirsovou.

Pokud jej zrovna nezapomenu doma, pravidelně na trénincích používám EQUIMO.:)

 

Jak dlouho s EQUIMO trackerem jezdíš a jaké jsou tvé dosavadní zkušenosti?

 EQUIMO vlastním již dva roky a používám ho skoro každý den. Díky němu kontroluji, jestli zatěžuji obě strany koně rovnoměrně a díky kalendáři vím, co kdy kůň dělal.

Také si do kalendáře zapisuji kováře, fyzio a například zubaře. Díky tomu mám nad vším přehled – i když si trénink do kalendáře nezapíšu hned, podle naměřených dat poznám, co jsme dělali.

Přehled má také můj táta, který je nedílnou součástí týmu a dohlíží na režim koní. Má tedy přístup do aplikace, kde máme zapnuté sdílení v rámci týmu.

 

Jak vypadá typický týden tvých koní co se zátěže, práce i odpočinku týče?

 Náplň týdne je individuální, primárně se ale snažím, aby koně měli den volna, po kterém se většinou lonžují. Jeden den je věnován přiježďování a dále se dle situace jede na závody nebo skokový trénink.

 Zbytek týdne trávíme v přírodě. Na loukách, v lese nebo na polích se dá udělat spousta věcí, jako například zmíněné přiježďování či kondička, a tak koně mohou vidět jízdárnu jen při skákání.

Každý z koní má oblíbenější stranu na pracování a díky EQUIMU vyrovnáváme práci i pro druhou, “neoblíbenou“ stranu. V nabírání fyzičky ve zmíněném terénu nám před sezónou pomáhá sledování dat z aplikace.

 

V čem ti EQUIMO pomohlo za dobu, kterou jsi s ním strávila?

Díky EQUIMO mám užitečné informace o mých koních na jednom místě. Po trénincích sleduji, jak jsem se přibližovala ke skoku a jestli ho kůň překonal ideálně. Podle grafu zaznamenané rychlosti vidím, jestli jsem jela rovnoměrně a následně vím, na co si dát příště pozor.

Myslím si, že díky vyváženému tréninku budou koně více spokojení a do budoucna nám to jen prospěje, jelikož je nebudu přetěžovat na jednu stranu, kvůli čemuž by si mohli vytvořit problém.