50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

10.2.2021

Během některých aktivit se zdá, jakoby se čas vlekl, zatímco jindy utíká rychlostí plnokrevníka na dostihové dráze. Řekněte upřímně: víte vždy s jistotou, jak dlouho jezdíte? Není ostuda, pokud si nejste jisti; proto jsme vyvinuli funkci, která vám ukazuje aktuální hodnoty u probíhající jízdy.

Ať už jezdíte šampiona připravujícího se na závody či maroda v rekonvalescenci, je užitečné znát přesnou délku aktuálního tréninku. Analýza současné jízdy ukazuje v rámci podkovového grafu a jeho kruhů symetrie vývoj vaší jízdy. Lze zde pozorovat čas strávený v každém chodu a procentuální rozdělení pohybu doleva a doprava.

Mít přehled o čase probíhající jízdy je užitečné z několika důvodů. V teplotách pod nulou by jezdec měl více než kdy jindy věnovat pozornost zahřátí koně v kroku. Při chladném počasí jsou koňské svaly ztuhlé a správným zahřátím předcházíte bolestivosti a zraněním. Podobná zásada platí i pro klus – někteří jezdci rychle přejdou ke cvalu, ale vy si díky live analýze můžete zkontrolovat, že před nacváláním klušete dostatečnou dobu.

 

 

Během jízdy můžete mít pocit, že uplynula spousta času, zatímco uběhlo pouze několik minut a naopak. Váš aktuální přehled na telefonu či chytrých hodinkách vám vždy řekne pravdu.

Mnoho jezdců plánuje své ježdění dopředu v závislosti na stádiu tréninku daného koně. Někdy je na plánu pouze krátké opohybování, zatímco jindy mohou chtít vzít svého koně cválat do terénu. Aktuální přehled jim umožní dosáhnout jejich cílů a splnit daný plán, ať už se jedná o drezurní lekci, skokový trénink či vyjížďku.

A co podkovový graf a jeho kruhy symetrie? „To nepotřebuji, jezdím svého koně vyváženě,“ reaguje většina jezdců. Mohou mít samozřejmě pravdu, ale jakési výkyvy ve vyváženosti jejich tréninků jsou přesto pravděpodobné. Většina z nás se cítí pohodlněji při pohybu na levou či pravou ruku, koně nevyjímaje. Dejte dohromady jezdce upřednostňujícího pohyb doleva s koněm majícím pohodlnější cval na levou ruku, a problém může být na světě.

Občasná kontrola kruhů symetrie vám dodá jistotu, že koni dopřáváte vyvážený trénink a zatěžujete jeho svaly rovnou měrou. Jednorázová nerovnoměrnost nemusí nutně znamenat katastrofu, ale při dlouhodobějším nevyváženém ježdění se koňské svaly vyvíjí nepřiměřeně, a potenciální potíže s nimi.

Jezdíte-li se svým telefonem, čas a vyváženost každého chodu budou při live analýze viditelné. Pokud upřednostňujete jízdu bez mobilního zařízení, můžete začít jízdu ve vaší EQUIMO aplikaci a poté mobil odložit. Když si k sobě svůj telefon vezmete na posledních pár minut jízdy (například při krokování), vaše analýza bude po ukončení tréninku kompletní. V tomto případě ale v rámci analýzy probíhající jízdy vidíte pouze délku tréninku, a na informace z kruhů symetrie si budete muset počkat až po ukončení jízdy.