50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

22.1.2021

Naučit koně správně se v rovnováze nést je zdlouhavý, dlouhodobý proces vyžadující mnoho hodin trpělivé práce. Aby vám EQUIMO pomohlo s vyváženým ježděním, vyvinuli jsme užitečný ukazatel symetrie vašeho tréninku. 

Náš podkovový graf a jeho kruhy symetrie ukazují několik základních hodnot:

  • čas strávený v každém chodu,
  • procentuální rozdělení pohybu doleva a doprava v rámci každého chodu, 
  • poměr chodů v rámci tréninku.

Tyto hodnoty vám ukazují, zda rovnoměrně zatěžujete obě strany vašeho koně. Někteří jezdci používají tuto funkci pouze z kontrolního hlediska, protože přirozeně jezdí vyrovnaně. Mnoho jezdců je ale při čtení výsledků překvapeno, protože nemusí být tak vyrovnané, jak jezdci očekávají. Jedním z hlavních důvodů je fakt, že lidé i koně mají “oblíbenou stranu” a cítí se lépe buď při jízdě doleva, nebo doprava. U koní tuto skutečnost můžeme přirovnat k praváctví a leváctví. Je-li kůň například pravák a má pohodlnější pohyb doprava, jezdec může nevědomky preferovat právě jízdu na pravou ruku. Nesmíme ale opomínat jezdce samotné. Pokud se cítí lépe a pohodlněji při pohybu na jednu ruku, ať už z patologického, fyzického či psychického důvodu, mohou ubírat na času stráveném v tom méně příjemnějším směru pohybu.

 

Nerovnoměrné zatížení koňského těla často vede ke zdravotním problémům či dokonce bolesti a může se stát začarovaným kruhem. Abychom se vyhnuli potížím a táhlým zdravotním problémům, je důležité kontrolovat vyváženost pohybu a podporovat přirozenou rovnováhu našich koní.

Další možnost pro použití informací o symetrii je v rámci rehabilitace. Představte si, že vám veterinář či jiný odborník stanoví přesný časový rozvrh práce vašeho koně. V tomto případě EQUIMO poskytuje informace, které vám pomohou splnit stanovené časy a dodržet rehabilitační plán.

V neposlední řadě je také důležité sledovat symetrii po náročnějším tréninku. Pokud po skokovém tréninku zjistíme, že jsme cválali (a skákali) mnohem více na jednu stranu, je nutné zkontrolovat šlachy našeho koně, mít se ráno na pozoru před možnými otoky, a nastavit následující den lehkou práci. Navíc si příště dáme při skákání větší pozor a vyhneme se jednostrannému pohybu.

Mnoho jezdců uvádí podkovový graf jako jednu z jejich oblíbených EQUIMO funkcí. Kruhy symetrie jim pomáhají upravit práci jejích koní a vnést do této práce více rovnováhy, což je základ pro jednoduše jezditelného a šťastného koně.

Kruhy symetrie zobrazující rovnováhu jízdy: žlutá je pro krok, oranžová pro klus a červená pro cval:

 

Na prvním obrázku lze vidět záznam poměrně vyvážené jízdy.

 

Na druhém obrázku je zobrazena nevyvážená jízda.

 

Pokud jsou vaše tréninky často nevyvážené, váš kůň může v důsledku této práce vyvinout nerovnoměrné osvalení, které způsobuje špatnou rovnováhu a problémy pohybového aparátu.