50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

13.11.2020

Často na opracovišti slýcháváme trenéry křičet na své svěřence pokyn “Dobré tempo!“. Ačkoli se tato rada nezdá složitá, její uskutečnění má k jednoduchosti daleko. Všichni parkuroví jezdci (a mnoho dalších) vědí o onom poněkud záhadném “perfektním tempu“, které koni dodá vhodnou hybnost ke skoku. Jak tohoto tempa ale dosáhnout?

Pojďme se podívat, jak vám EQUIMO s tempem může pomoci. Nejdříve ale musíme zabrousit hlouběji do dané problematiky. Tempo je rychlost pohybu či aktivity a měříme jej ve dvou jednotkách. Metry za minutu jsou jednotkou používanou v plánech kurzů a jiných technických záležitostech. Pro jezdeckou práci s tempem je vhodnější jednotka kroky za minutu (strides per minute - spm), a s touto hodnotou také aktuálně pracuje Equimo tempograf. V kontextu této jednotky se krok pohybuje mezi 35-60, klus v rámci 55-100 a cval dosahuje hodnot mezi 80-130 kroky za minutu. Čím prodlouženější je chod, tím více kroků za minutu analýza naměří (a tím vyšší bude křivka v grafu).

 

Téměř perfektně vyrovnané tempo v klusu.


S vyšším tempem se zvyšuji i křivka grafu. Zde vidíme sérii menších prodloužení ve cvalu.


Prodloužení a zkrácení poskytuje jezdci možnost pracovat s délkou kroku a nabýt většího povědomí o daném chodu. Naučíte-li svého koně prodloužit a zkrátit chod o 5 spm, získáte rozmezí 10 spm, ve kterém můžete pracovat. Svá prodloužení a zkrácení v číslech lze sledovat v tempografu, kde také můžete vyhodnotit daný trénink či jeho část a pozorovat pokroky. Fyziologie koně zde ovšem hraje důležitou roli. Zrychlení ze standardních 55 na 60 spm je poměrně jednoduché pro barokní typ koně, ale obtížnější pro teplokrevníka. Naopak zpomalení z 55 na 50 spm je jednoduché pro teplokrevníka, ale barokního koně může potrápit.

Pro skokové jezdce je důležitou hodnotou 110 spm. Právě toto číslo je totiž průměrným tempem Grand Prix; můžeme říci, že se jedná o “perfektní tempo“. Tato hodnota se snižuje společně s výškou skoku a roli hraje i přechod do haly, jedná se však o mezní číslovku při hledání vašeho ideálního tempa.

 

Tempo tohoto parkuru na výšce 120 cm, jež byl odskákán v hale, je přibližně 100 spm (straids per minute/kroky za minutu).

 

První indikátor vhodného tempa je váš pocit. Vidíte vzdálenosti? Ubíhá parkur plynule? Je váš kůň v tomto tempu spokojen? Zní-li vaše odpověď ano, prostudujte analýzu jízdy a podívejte se na tempo, které tracker naměřil. Poté se jej pokuste zopakovat během dalšího tréninku. Zde vám může pomoci funkce Equitronom, která zvukovým signálem udává požadované tempo během jízdy. Tempo se ale s výškou skoků mění, a proto je nutno jej vždy přizpůsobit dané úrovni.

 

Funkce Equitronom vám může pomoci dosáhnout a udržet požadované tempo.

V jezdeckém sportu je většina dovedností tvrdě vydřená, ale s vytrvalostí a opakováním jistě brzy budete schopni vytáhnout vaše “perfektní tempo“ z rukávu kdykoli bude potřeba!