50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

30.4.2020

Na začátku roku 2020 přijal český reprezentant Ondřej Zvára možnost nestranně vyzkoušet EQUIMO tracker. Po návratu ze španělské Sunshine tour Ondru naplno zastihla krize spojená s COVID-19, a tudíž tracker testuje hlavně v domácím prostředí. V dnešním rozhovoru jezdec Stáje Arcus povídá nejen o zkušenostech s EQUIMEM, ale především o jeho aktuálním tréninku a vyhlídkách na Olympijské hry v Tokyu.

 

Ondro, jak zvládáš momentální situaci a ve které fázi pro tebe byla sezóna přerušena?
Zvládám to dobře, ale sezóna pro mě byla přerušena v jednom z nejhorších možných okamžiků, protože jsme byli na závodech ve Španělsku a tam se mi dařilo. Asi ještě žádnou sezónu jsem koně neměl tak dobře rozskákané, jako tuto. Cítil jsem se dobře a zdálo se mi, že i koně se cítí dobře a opravdu jsem se na sezónu hrozně moc těšil. Všechno se mi překazilo po návratu z výletu, který byl samozřejmě i dost nákladný, a tak se nejedná o úplně šťastné období.

Jak nyní s koňmi pracuješ?
Snažím se koně udržovat v rozumném tréninku, ale z důvodu nejistého návratu na kolbiště je to komplikované.

Olympiáda je nyní o rok posunuta, co pro tebe tento odklad znamená a jak s ním naložíš?
Pro mě znamená roční odklad přitížení. Já jej jako plus neberu, protože mám již šestnáctiletého koně. Samozřejmě připravujeme i Quimera, který kvalifikaci má a Cento Lana by určitě dobře zastoupil, ale prioritou je pro nás start s Cento Lanem. V tomto věku každý rok hraje velkou roli, takže pro mě posunutí představuje spíš přítěž a nadšený z něj nejsem. Do poslední chvíle jsem doufal, že se olympiáda bude konat alespoň letos na podzim. Nadále se budeme držet stejného režimu jako letos, protože Cento je připravený dobře. Do příštího roku tedy budeme pokračovat stejným způsobem tréninku, budeme se snažit jej udržet v dobré náladě a kondici a věřím, že bude moci odstartovat i příští rok. Jako rezervu si ale připravujeme Quimera.

Má pro tebe roční odklad kromě těchto negativ i nějaké pozitivní aspekty?
Rok navíc je pro mne plusem v podobě možnosti oslovení více sponzorů, kteří by s námi mohli započít spolupráci na olympiádu. Jelikož jsme se o naší účasti dozvěděli na přelomu roku a oslovování sponzorů probíhalo na poslední chvíli, bylo to obtížné. Nyní můžeme navázat více spoluprácí a pracovat s otevřenými možnostmi.

Jak budou vypadat tvoje kroky po otevření kolbišť?
To je jasné, hned na první závody beru všechny koně, co mohu. Já doufám, že federace i pořadatelé zkusí vytvořit možnost přihlášení pro jezdce připravující se na takovou událost, jako je olympiáda. Věřím, že to bude rozumně vymyšleno a jakmile se nějaké závody budou konat, vyrážím. Nyní máme všechno připraveno a jsme doma, takže se co nejdříve budeme snažit někam vyrazit a zjistit, v jaké jsme formě.

Na začátku letošního roku jsi dostal možnost vyzkoušet si ježdění s EQUIMEM, používáš jej při tréninku?
Nějakou dobu mi trvalo se s EQUIMEM sžít, jelikož nejsem technický typ. Moc mi vyhovuje možnost kontroly práce na levou a pravou stranu. Mám totiž svůj jezdecký deficit, kdy jsem na jednu stranu šikovnější než na druhou. A když mi to na tu jednu stranu jde, tak trochu flákám tu druhou, horší stranu. Tato zdánlivá banalita je pro mě moc důležitá, protože vidím, jak se na obě strany chystám.
EQUIMO používám i s bereiterem; když jde jezdit, připnu mu jej. Jelikož své koně znám a vím, na kterou stranu jsou šikovnější a kde jsou jejich slabé stránky (například slabší cval), mohu si na mobilu kontrolovat délku a náplň jejich tréninku.