50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

4.12.2020

Radovan Šillo a Monika Ničová jsou zářným případem dobře fungujícího parkurového týmu. Z domácí stáje nedaleko slovenského Pezinku vyráží na závody do celé Evropy, kde Radovan závodí na parkurech té nejvyšší obtížnosti a Monika všechen svůj čas věnuje péči o jejich čtyřnohé společníky. A přestože jejich domovská stáj čítá celý kolektiv starající se o chod stáje, na závodech často uvidíte pouze Moniku s Radem.

Když Radovi v srpnu tohoto roku padlo do oka EQUIMO, byl právě on tou nadšenější částí týmu, zatímco Monika, která má ráda klasickou tužku a papír, měla k trackeru váhavější přístup. Jak se jim nyní, po několika měsících, s EQUIMEM pracuje a žije? To nám pověděli v malém rozhovoru. 

 

Moniko, Rado, nedávno jste se vrátili z Portugalska – jak se vám dařilo a jak jste si slunné pobřeží užili?
Do portugalské Vilamoury jezdíme každý rok a vždy si tyto závody užíváme. Jedná se o náročné závody, tento rok na úrovni 3* a 4*, kde jsme letos strávili 6 týdnů. Tento rok to byly kvůli coronaviru jiné, i když pro nás úspěšné závody.

Jak vypadá váš typický den na závodech?
Náš typický den se odvíjí od toho, kolik koní kdy závodí. Obvykle okolo sedmé hodiny uděláme stáj – běžné věci jako krmení a kydání, potom se koně vodí a začínáme závodit.

Zapadá nějak do této rutiny EQUIMO?
EQUIMO používáme momentálně pouze na flat work a hledáme pro nás způsob, jak jej využít v parkuru. Do budoucna toto máme v plánu, abychom mohli lépe přizpůsobit opracování jednotlivých koní před parkurem dle jejich individuálních potřeb. K běžnému ježdění a tréninku nám ale EQUIMO velmi vyhovuje. Zpřehledňuje nám práci koní a jejich potřebu krmení.

Jak dlouho vám na začátku trvalo se s trackerem sžít?
Zavedení EQUIMA byla záležitost několika dní.

 

 

Jak náročná byla synchronizace vztahu jezdec – ošetřovatelka – tracker? Bylo něco, na co jste si museli zvykat, nebo vám EQUIMO jednoduše zapadlo do zajetých kolejí?
Momentálně jsme základem našeho týmu pouze my dva, a tak to šlo relativně rychle a bez problému. Uvidíme, jak se nám v budoucnu podaří začlenit i naše dva nové členy, a to ošetřovatelku Nikču a trenéra.

Moniko, od začátku říkáš, že ráda pracuješ s koňmi na základě tvých pocitů. Narušilo EQUIMO nějak tvou zaběhnutou rovnováhu práce?
Ano, jsem takový klasik. Snažím se věřit svým pocitům, ale je to náročné. EQUIMO mi velmi pomáhá mít větší přehled, takže musím přiznat, že je vděčný pomocník.

Dále jsi říkala, že si u koní vše zapisuješ. Pomohly ti s tím informace v aplikaci, nebo si stále vedeš podrobné poznámky?
Pomalu se učím spoléhat i na EQUIMO, ale zatím mám většinu záznamů mimo. Máme ale v plánu přenést větší váhu informací pouze do aplikace, protože to zjednoduší situaci hlavně pro Rada, aby měl o věcech větší přehled. Takže na tom pracujeme!

Před prvním měřením je vždy třeba koně změřit. Vy jste si na toto měření vyhrazovali nějaký čas, bylo pro vás náročné?
Samotné měření koní bylo relativně jednoduché. Na změření osmi koní jsme potřebovali asi hodinu a byl to takový vtipný večer. Prvního koně jsme museli změřit dvakrát, ale potom už to šlo jednoduše.

Jak vypadá život u vás ve stáji a jakou roli v něm hraje EQUIMO?
Naše běžné dny doma se moc neliší od těch na závodech a plán míváme obvykle den předem. Ráno po krmení chodí koně do kolotoče a mezitím děláme stáje, potom jdeme na snídani my. Po snídani jezdíme či lonžujeme a v dobrém počasí chodí dva koně do výběhu. Po poledni je pro všechny čas oběda. Okolo čtvrté hodiny dáváme seno, do té doby už máme všechny koně odježděné, a o páté krmíme. Náš režim je velmi jednoduchý, ale odvíjí se od aktuálních okolností a počtu koní. EQUIMO využíváme každý den v průběhu ježdění a práce s koňmi.

Kolik koní doma máte, a kolika z nich v tréninku tracker pomáhá?
Aktuálně máme 7 sportovních koní, u kterých EQUIMO využíváme. Zbytek koní jsou mladí, kteří tráví zimu na pastvinách.
Náš nejstarší sportovní kůň Durant má 12 let a Rado jej sedlá sedmým rokem. To je dlouhá doba a dá se říci, že Durant je člen rodiny – máme ho i přes jeho mouchy velmi rádi. Minulý rok statoval na ME v Rotterdamu a je to aktuálně u nás kůň s nejvyšší výkonností.
Dále je tam 8letý Senjor – malé dítě v těle velkého koně. Potřebuje hodně pozornosti, ale tento rok startoval první úspěšnou Longines Ranking Grand Prix úrovně 3*. Jediná dáma týmu je 7letá klisna Heurese, která je trochu zvláštní, ale my ji máme rádi právě pro její jedinečnost. Leonard je 9letý pracovitý ryzák, který nám dělá velkou radost. Náš Emyr s přezdívkou Emil je místní nezbedník. Má ten nejmilejší šibalský výraz, ale je to malý zloduch. Sezona pro něj nezačala úspěšně, ale skončila nad očekávání dobře a věříme, že je jako 8letý připravený na příští rok. 10letý Fernando je náš smolař, před dvěma lety se vážně zranil a rekonvalescence vyžadovala více času, než kdo čekal. Nyní ale aktivně trénuje a doufáme, že náš koňský tým příští rok posilní.
A nového člena stáje, valacha Quattro Centa, asi představovat nemusíme. Velmi rychle u nás zapadl a dělá nám radost.

 

 

Využíváte i možnost sdílení dat – ať už například s trenérem, nebo s odborníky jako jsou kováři a veterináři?
Momentálně sdílíme informace mezi sebou a chceme začlenit i trenéra.

Které funkce u těchto koní využívá Rado a které jsou parketou spíše Moniky?
Máme to asi stejně. V první řadě využíváme EQUIMO pro vlastní kontrolu, a potom taky abychom měli jasný přehled o práci, kterou koně dělají. Zjednodušuje nám tak dlouhodobý trénink i kontrolu příjmu potravy včetně informace, zda je příjem energie adekvátní vůči výdeji.