50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

4.8.2023

 

Mnoho jezdců a příznivců jezdeckého sportu zná EQUIMO jako malou „krabičku“, která zaznamenává, vyhodnocuje a zjednodušuje organizaci tréninku. Počátkem letošního roku jsme uvedli na trh doplněk k již zažitým technologiím; měřič srdeční frekvence pro koně zvaný Heart Rate Set. 

Zařízení měřící srdeční frekvenci se v uplynulých letech staly nedílnou součástí přípravy většiny sportovců, a protože dogmou firmy EQUIMO je trénink z pohledu koně, byl vývoj tohoto příslušenství logickou a především praktickou cestou kupředu. 

Heart Rate Set a EQUIMO tracker


Heart Rate Set se skládá ze dvou elektrod, které se umisťují pod sedlo a podbřišník, a pouzdra na přichycení. Elektrody samotné byly vyvinuty s ohledem na citlivost (nejen) sportovních koní, a tak zajišťují pohodlný pohyb bez nežádoucích tlaků. Ten umožňují použité materiály i samotná tloušťka elektrody, která čítá pouze 4 mm.

Při větší tloušťce elektrod hrozí otlačení koní i narušení pohybu, kdy koně mohou od tlaku utíkat, ohýbat se a jejich pohodlí tak bude kompromitováno. Proto jsou EQUIMO elektrody na spodní hranici možné tloušťky, čímž se stávají pro koňské atlety takřka patrnými. Tuto skutečnost prokazuje testování ve spolupráci s vytrvalostními jezdci, kdy po více než čtyřhodinovém testování nejsou zaznamenány jakékoli negativní dopady užívání elektrod. 

K pohodlnému přichycení elektrod slouží návlek na podbřišník 

 

Vedle pohodlí koní byla neopomenutelnou veličinou citlivost měření. Vysokou kvalitu obojího poskytuje použitý materiál elektrod; stejný, jež je používán pro měření EKG u lidských operací. Ten nedráždí pokožku a měření je díky němu maximálně přesné.

 Inovativně nezaostává ani pouzdro elektrod, které je tvořeno měkkou a rezistentní látkou využívanou pro ochranu rukou hasičů. Jedná se o velice pevnou syntetickou kůži, jež po zahřátí či zvlhnutí měkne, čímž je zabráněno nežádoucím tlakům. Tato kombinace doplněna pružným silikonovým kabelem tak tvoří jemné, odolné a maximálně výkonné příslušenství.


A co udržitelnost?

EQUIMO nezapomíná ani na udržitelnost, která je v jednadvacátém století již neopomenutým faktorem inovací. Tracker i jeho příslušenství jsou velmi durabilní a tento samotný fakt je staví mimo koncept rychlé spotřeby. Při výrobě klipu však byly posunuty hranice udržitelnosti o něco dále; celý klip je vyroben formou industriálního 3D tisku z recyklovaného materiálu a je tak vůči naší planetě maximálně ohleduplný.

Elektrody z materiálu používaného v lidské medicíně a pouzdro z odolné, avšak jemné tkaniny, tvoří ideální kombinaci

 

Proč měřit srdeční frekvenci?

Měření tepové frekvence poskytuje nezbytné informace o kondici koně - trénovaní koně dosahují nižších hodnot tepové frekvence při zátěži a mají kratší dobu regenerace (návratu srdeční frekvence do klidových hodnot) v porovnání s netrénovanými koňmi. Hodnoty tepové frekvence jsou také vhodným zdrojem informací o tom, jak těžce kůň pracuje, stejně jako zde můžeme pozorovat odchylky značící potenciální zdravotní obtíže.

Měření srdeční frekvence je tak ideální cestou k uzpůsobení tréninku na míru jednotlivým koňským sportovcům. Díky propojení v aplikaci EQUIMO vidí celý tým náročnost dané tréninkové jednotky a má podklad pro další strategii, stejně jako případné varování o možném přetížení koně.

Heart Rate Set poskytuje údaje o tom, jak je trénink náročný specificky pro vašeho koně a umožňuje přizpůsobit další plán i zohlednit případné přetížení

 

Variabilita hodnot

Hodnoty tepové frekvence jsou vhodným zdrojem informací o tom, jak těžce kůň pracuje. Existuje však několik faktorů, které mohou tyto veličiny ovlivnit. Jedním z nich je například věk.

Tepová frekvence je vyšší u mladých koní v porovnání se staršími jedinci. Dospělí koně mají v klidovém režimu tepovou frekvenci 25-40 úderů za minutu, zatímco u čerstvě narozených hříbat se frekvence pohybuje v rozmezí 80-120 úderů/min a postupně s věkem klesá.

Vztah mezi tepovou frekvencí a zátěží bývá ovlivněn také nemocemi. Častým důvodem zvýšené tepové frekvence jsou muskuloskeletální poruchy, nemoci dýchacího traktu, onemocnění srdce či systemické nemoci. Změna (zvýšení) tepové frekvence může být i reakcí na bolest. Z tohoto důvodu je vhodné sledovat průměrné hodnoty v rámci různých druhů pohybu (mezi jednotlivými tréninky i během samotné tréninkové jednotky), což pomůže odhalit negativní odchylky.

Průběh tréninku v číslech

Měření tepové frekvence u koní v zátěži lze využít pro vyhodnocení intenzity práce, kondice čtyřnohého sportovce a efektivity tréninku. Jak tedy vypadá průběh tréninkové jednotky?

Před výkonem je tepová frekvence koně lehce zvýšena. Počátek výkonu je doprovázen významným vzestupem tepové frekvence, která dosáhne maxima za přibližně 30 až 45 sekund. Následuje mírný pokles a doba stabilního stavu, jež nastává v rámci 2 až 3 minut.  

Na začátku tréninku může srdeční frekvence vystoupat nad submaximální stabilní stav. Překročení této hranice se odehrává primárně u špatně zahřátých koní, což je jedním z mnoha důvodů, proč je důkladné okrokování a počáteční zahřátí u tréninku tak důležité. U správně zahřátých koní frekvence postupně stoupá v rámci až 5 minut.  

Vykonává-li kůň zátěž konstantní míry (která není a maximální hranici jeho schopností), tepová frekvence se mírně zvyšuje. Tepová frekvence během dlouhotrvajícího tréninku závisí na intenzitě zátěže, podmínkách prostředí a kondici koně.

Po dokončení práce frekvence rapidně klesá po dobu 1 až 2 minut a poté se postupně vrací do výchozích hodnot.

 

Použití v praxi

Heart Rate příslušenství bylo vyvinuto tak, aby doplnilo již stávající EQUIMO tracker. Je tedy kompatibilní s již vyrobenými zařízeními a doplněk pro měření srdečního tepu si jezdci mohou dokoupit zvlášť.

 Stejně jako u samotného trackeru je zde klíčová jednoduchost použití. Elektrody se jednoduše umístí na předem navlhčená místa pod podsedlovou dečku a na vnitřní stranu podbřišníku (díky speciálnímu návleku) a jemnými kabely propojí s trackerem umístěným na podsedlové dečce.

U oholených koní je výsledek měření vždy přesnější; u těchto zvířat dochází ke kvalitnímu měření i bez vlhčení vodou, o které se postará pot pod elektrodou. Při absenci vlhčení však stále hrozí negativně ovlivněná kvalita dat a proto je vlhčení výslovně doporučováno. Navíc platí přímá úměra mezi tloušťkou srsti a potřebou většího navlhčení. Ideální je také využití sonogelu, který zajišťuje lepší přenos informací. 

Umístění a použití Heart Rate Setu je jednoduché: nejdříve místa pod elektrodami navlhčíme…

 

… umístíme elektrody pod podsedlovou dečku…

 

… a pod podbřišník…

 

… a propojíme je s EQUIMO trackerem na podsedlové dečce.

 

Poté už nic nebrání užít si trénink, při kterém budete mít zdraví a pohodu vašich čtyřnohých parťáků plně pod kontrolou.