50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

27.5.2020

Na přelomu roku odjel Václav Staněk do holandských BWG Stables, kde v době našeho rozhovoru dokončoval svou stáž zastřešenou programem pro mladé talentované jezdce A young Riders Academy. Vašek se rozpovídal nejen o svém působení ve stájích bratří Schröderů, ale také o následných pracovních plánech a s nimi spojených možnostech využití EQUIMO trackeru.

 

Vašku, díky Young Riders Academy ses dostal do stájí bratrů Schröderů, kde nyní trávíš svůj tréninkový pobyt. Jak dlouho plánuješ zůstat a máš již další plány?
Zůstávám zde do června, tedy 6 měsíců dle původního plánu. Díky pomoci bratrů Schröderových mám ale možnost si pobyt v západní Evropě prodloužit. Od 1. června totiž nastupuji jako jezdec ve stájích Paula Schockemöhle. Wim Schröder trénuje jezdce japonského národního týmu, kteří u Schockemöhle jezdí, a na jeden trénink mě vzal s sebou. Skákal jsem tam na jejich mladých koních a později jsem přijel se svými koňmi na trénink se samotným Paulem. Mám radost, že se mu projev můj i mých koní líbil a chce, abych pro něj jezdil.

Co pro tebe tato pracovní nabídka znamená?
Této příležitosti si moc vážím a vnímám ji jako možnost dále se jezdecky zlepšovat pod vedením špičkových trenérů ve stáji Schockemöhle. Budu mít na starost především mladé koně. Mým úkolem bude je co nejlépe předvádět, posouvat v tréninku a dobře připravit do vyššího sportu. Chtěl bych zachovat spolupráci s bratry Schröderovými, kteří mě na tuto pozici doporučili, a s Czech Equestrian Teamem, který mi svěřil dva koně. Mým cílem je také dobře reprezentovat Young Riders Academy, protože ve stájích Paula Schockemöhle již z YRA působí Laura Klaphake a Felix Koller.

V loňském roce jsi ukončil studium na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě, práce ve vystudovaném oboru tě tedy neláká?
Momentální uplatnění ve vystudovaném oboru neplánuji, ale jsem rád, že jsem studoval. Studium mi přineslo spoustu pozitiv a měl jsem dobrou možnost skloubit koně, závodění a školu. Jsem rád, že jsem ji dokončil, ale nyní se chci naplno věnovat koním.

Jak vypadá tvůj typický den v BWG Stables?
Můj den začíná v 7:30, kdy všichni kromě bratrů Schröderů přicházíme do stáje, krmíme a kydáme. Tuto ranní rutinu dělají všichni pracovní jezdci, i ti, kteří jsou zde jen na tréninku, jako například Japonec v širší nominaci na olympiádu. Kolem deváté máme pauzu na kafe, kdy si všichni společně sedneme v klubovně, a potom jdeme jezdit. Před pauzou na oběd odjezdím asi tři koně, vše dělám sám bez ošetřovatelky. O půl jedné je hodinová pauza na oběd a odpoledne jezdím zbylé dva koně (protože většinou jezdím pět koní denně). Nyní máme každý den trénink s Benem s jedním nebo dvěma koňmi, často drezurní nebo kavaletový. Každý kůň skáče jednou za týden, víc ne. Když mám doježděno, zase krmíme, dáváme koně do výběhů, pomáhám s místními koňmi nebo stavím překážky, když kluci skáčou. Vždy končíme v pět, nikdy později, ale často pak spolu ještě posedíme, třeba u piva.

Čím je pro tebe stáj Schöderů jedinečná a čím tě oslovila? Co všechno pro tebe spolupráce s Gercem znamená?
Jedinečná je nekonfliktní spoluprácí tří bratrů. Stáj mě oslovila skvělým kolektivem, výbornými tréninkovými podmínkami a svojí polohou v přírodě, koně zde mají prostor pro práci i klid na odpočinek. Spolupráce se Schröderovými si moc vážím a jsem rád, že jsou se mnou spokojení a věnují se mi nad rámec tréninků.

Napadá tě nějaká důležitá lekce, kterou ses v Holandsku naučil?
Absolvoval jsem spoustu jezdeckých lekcí a vylepšil mnoho drobných maličkostí, které ve výsledku tvoří velkou změnu v celkovém dojmu. Naučil jsem se pracovat i se složitými koňmi a nikdy to nevzdávat. Největší lekcí je ale každodenní práce s nejlepšími jezdci světa a pozorování jejich pokory ke koním i ke sportu, jejich skromného vystupování a chování.

Kolik koní s sebou aktuálně máš a jaké jsou tvé vyhlídky a plány s nimi?
Mám s sebou tři valachy, svého 11-ti letého Codroipa, 12-ti letého Idaria van het Netehof a 6-ti letého Don de la Baie, což jsou dva koně ze stájí Czech Equestrian Teamu, kterému jsem velmi vděčný za jejich podporu a možnost jezdit tyto dva koně. Všichni tři se mnou půjdou do stáje Paula Schockemöhleho.

Jaké byly tvé původní plány do sezóny 2020 a jak vypadají nyní?
Plánem bylo účastnit se závodů během mé tréninkové stáže, což teď není možné.

Do Holandska sis s sebou odvezl EQUIMO tracker, které jeho funkce využíváš?
Nejvíce sleduji délku jízdy, stranovou vyváženost a intenzitu tréninků. Zajímavá je pro mě možnost vidět, jak dlouho jezdím na levou a pravou ruku. EQUIMO nyní nevyužiji na sto procent, protože si své tři koně jezdím sám a není těžké si pohlídat, abych je nepřetížil, jelikož mám dobrý přehled o jejich každodenní aktivitě. Také se mi momentálně nestává, že bych některé koně od čtvrtka do neděle nechal doma a jel závodit, tudíž se nesetkám se situací, že bych své koně přenechával na starost jiným lidem. Přidaná hodnota trackeru se pro mne ukáže ve stájích Paula Schockemöhle, kde budu jezdit více koní denně a očekávám, že jej naplno využiji.