50% DISCOUNT FOR JUNIOR RIDERS

EQUIMO BLOG

> back to list

11.11.2022

Aneta se koním věnuje již přes 16 let a její celoživotní lásku k těmto zvířatům naplňují zejména plnokrevníci, ať už v tréninku či po dostihové kariéře. Před více než rokem se stala majitelkou svého osudového koně a dnes popisuje cestu dvou spřízněných duší i pomoc, kterou jim poskytuje EQUIMO tracker při zvládání zdravotních indispozic.

„Svou cestu s koňmi jsem začala před 16 lety v Radkově Lhotě. Nejprve jsem začala jezdit pouze rekreačně, a jelikož v tehdejší stáji byl postup nahoru velmi složitý, až o několik let později jsem začala dostávat koně, kteří byli v rekreačním dostihovém tréninku. Tam jsem propadla lásce k dostihům, začala je sledovat a zajímat se o tento sport. 

V roce 2019 jsem dostala nabídku práce hlavní táborové vedoucí v JS Boučí, kterou jsem přijala a další troje prázdniny jsem strávila s dětmi v této prestižní stáji. S touto pracovní nabídkou přišel i můj nynější koňský partner, který tehdy stál na pastvě v tamní stáji a vždy mě pozoroval, když jsem s dětmi procházela kolem. Jednalo se o Marionela, přezdívkou Maňase, rovinového koně původem z Irska, dříve v dostihovém tréninku u pana Josefa Váni. Po zranění se díky své spolehlivé povaze dostal právě do JS Boučí, kde jsem měla možnost s ním pracovat. Po druhém létě s ním stráveném jsem za Marionelem začala přes celou republiku pravidelně dojíždět.  Už v této době jsem uvažovala o koupi, nejen z finančních důvodu jsem se ale rozhodla proti. Marionel se nakonec prodal do Brna. Nová majitelka mi za ním dovolila jezdit, a slíbila, že pokud by jej někdy prodávala, budu o situaci vědět jako první.

Modlila jsem se tak dlouho, až mě tam nahoře vyslyšeli a zazvonil mi telefon s informací, že Marionel opravdu musí jít dál. Z holky bez závazků se najednou musela stát máma zodpovědná za život jednoho úžasného zvířete. Byl to nejkrásnější den v mém životě.

Nyní máme režim, který oběma vyhovuje, jsme nejlepší kamarádi a je to opravdu krásné. Mé plány do budoucna mohou někomu připadat směšné, avšak pro mne jsou obrovské – chci parťáka, se kterým si budeme věřit, mít krásné pouto a spoustu důvěry. Pro mě je totiž největší úspěch to, že je kůň zdravý, spokojený a má jiskru v oku.

K jeho spokojenosti mi v poslední době pomáhá také EQUIMO tracker. Vnímám jej jako úžasně vymyšlenou technologii, která dokáže zaznamenat celý trénink a určit, na kterou stranu se jezdí častěji. To mi pomáhá pracovat s mým problémem; nedokážu si hlídat, kolikrát jsem objela jízdárnu na jednu či druhou ruku a mívám pak nevyvážené tréninky. Já i Marionel jsme navíc na jednu stranu křiví, takže jsem se opravdu zaměřila na stranovou vyváženost. Marionela se snažím jezdit tak, aby byl správně nasvalen, uvolněn a aby jeho tělo fungovalo jak má a tyto data mi s tím pomáhají.

Jelikož kladu velký apel na správné provedení a pravidelný rozsah jízdárenské práce, vyhovuje mi možnost zaznamenání tréninků a povědomí o jejich délce, stejně jako grafické zpracování celé aplikace. Tyto informace mi pomáhají udržet Marionela v kondici i přes jeho zdravotní indispozici, která už bohužel po dostihové kariéře a zranění nikdy nebude zcela řešitelná.“